Je kunt zakelijk rijden of je privéauto zakelijk gebruiken

Je kunt zakelijk rijden of je privéauto zakelijk gebruiken

Je bent een startende ondernemer. Wellicht heb je voor je onderneming een auto nodig. Dan moet je kiezen. Ga je zakelijk rijden of gebruik je je privéauto zakelijk? Kies je voor zakelijk rijden? Dan moet je weten wat dan de gevolgen zijn voor de inkomstenbelasting en voor de btw.

Je kiest voor zakelijk rijden

Kies je voor een zakelijke auto? Dan is je auto ondernemingsvermogen voor de inkomstenbelasting. Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Gebruik je je auto voor de zaak en rij je niet meer dan 500 kilometer privé per jaar? Dan is de auto verplicht auto van de zaak.

Aftrekbare kosten bij zakelijk rijden

Heb je gekozen voor zakelijk rijden? Dan zijn de autokosten aftrekbaar van de winst. Voorbeelden van aftrekbare autokosten zijn onderhoud, verzekeringen, afschrijvingen, parkeerkosten en de motorrijtuigenbelasting.

Btw aftrekken bij zakelijk rijden

Stel je bent ondernemer en je bent ondernemer voor de btw en jouw onderneming mag btw aftrekken. Dan kun je ook kiezen voor zakelijk rijden of voor het je privéauto zakelijk gebruiken? Kies je voor zakelijk rijden? Dan mag je de btw op de aanschaf, het onderhoud en het gebruik van de auto aftrekken.

Let op! Wordt de auto ook privé gebruikt? Dan moet er voor dit privégebruik btw worden betaald. Het woon-werkverkeer wordt ook gezien als privégebruik van de auto. Om het te betalen bedrag te kunnen bepalen moet er een kilometeradministratie worden bijgehouden. Is er geen kilometeradministratie bijgehouden? Dan is de btw die je moet betalen 2,7% van de catalogusprijs van de auto.

Je kiest voor het zakelijk gebruiken van je privéauto

Stel je hebt gekozen voor het zakelijk gebruiken van je privéauto. Dan mag je geen autokosten aftrekken van de winst. Er is wel een zakelijke kilometervergoeding. Voor iedere voor de zaak gereden kilometer mag je 19 cent van de winst aftrekken.

Heb je gekozen voor het zakelijk gebruik van je privéauto? Dan moet je, als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, voor dit privégebruik een bedrag optellen bij de winst. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto, de waarde van de auto en de datum waarop het kenteken van de auto is afgegeven.

Wat is het meest rendabel?

Natuurlijk wil je weten wat het meest rendabel is. Die vraag kan niet direct worden beantwoord. Het antwoord is namelijk afhankelijk van diverse factoren: de auto, het inkomen en het aantal zakelijke en/of privé gereden kilometers. Wil je een nieuwe auto kopen die je vooral zakelijk gebruikt? Hoogstwaarschijnlijk is het zakelijk aanschaffen van die auto dan het meest rendabel.

Reageren is niet mogelijk.